Nieuws

People Power

Hoe gaat het met de rol van vrouwen in het bedrijfsleven? Glenn van der Burg vroeg het tijdens People Power aan Babette Pouwels, eigenaar van Bureau Pouwels en Belle Derks, Professor Social & Organizational Psychology op de Universiteit Utrecht.

 

De uitzending begon met People Power Magazine. Roos Wouters, oprichter van de Werkvereniging vertelde wat er anders moet voor ZZP'ers. GITP hebben een Playbook uitgebracht. Waarom moet er aandacht zijn voor de Employee Journey en wat is de gouden tip? Marco Hendrikse van Academy for recruitment gaf een deel van zijn 101 tips over employer branding. Glenn verzorgde zelf de column over zijn puppy.

 

Vlak voor internationale vrouwendag ging Glenn in gesprek over de rol van vrouwen in het bedrijfsleven. Recent besloot het kabinet om het advies van de SER over een quotum van 30% vrouwen (en 30% mannen) in de raden van commissarissen van beursgenoteerde ondernemingen te gaan doorvoeren. Dat in combinatie met een pakket maatregelen dat er op is gericht ook de andere circa 5000 vennootschappen die onder de Wet bestuur en toezicht vallen in beweging te krijgen, zonder dat er overigens voor die bedrijven ook een quotum doorgevoerd wordt.

 

Wordt dit een succes? Of moet er dan meer veranderen binnen organisaties in Nederland? Heeft het zin om je alleen op RvC's van beursgenoteerde ondernemingen te richten in de hoop dat die de rest van de 5000 bedrijven meetrekken? In hoeverre weerspiegelen de verhoudingen in het bedrijfsleven de nog altijd weinig geëmancipeerde verhoudingen in de Nederlandse samenleving?

 

Babette Pouwels heeft meegewerkt aan onderzoek ten behoeve van het SER-advies en is ook al jaren betrokken bij het samenstellen van de monitor die sinds 2013 jaarlijks in opdracht van het ministerie van OCW wordt gemaakt. De monitor heeft in verschillende jaren ook gekeken naar de samenstelling van de subtop, hoeveel bedrijven een vrouw als voorzitter van de RvB hebben en wat voor soort beleid binnen bedrijven wordt gevoerd, o.a. om de doorstroom van vrouwen naar de top te bevorderen.

 

Belle Derks doet veel onderzoek naar o.a. genderstereotypering en wordt in de media veel gevraagd om uit te leggen waarom vrouwen hun achterstand op de arbeidsmarkt zo moeilijk inhalen. Dan gaat het ook al snel over andere preferenties, wel of niet slechter onderhandelen of je hand opsteken als er klussen verdeeld moeten worden.

 

In People Power Forum gingen spraakmakende mensen in gesprek over een werkthema. Met onderscheidende opinies en interessante invalshoeken.

 

Elke maandag van 15:00 tot 18:00 uur wordt People Power live uitgezonden op New Business Radio, dé nieuwe zakenzender van Nederland! Het station brengt, 24 uur per dag en 7 dagen per week, non stop lekkere muziek voor op het werk en doet verslag van bijzonder ondernemerschap. Ondernemende mensen, inspirerende gesprekken, innovaties en duurzaamheid. Van hippe start-up tot ijzersterke multinational, iedereen praat mee op New Business Radio!

Ga terug