Nieuws

People Power

Glenn van der Burg ging tijdens een nieuwe aflevering van People Power in gesprek met Marguerithe de Man en Jesse Segers over hun boek 'Over het Schone' en met Martine Bolhuis, Fennanda Heeres en Annet de Lange over vitaal werken.

 

We kennen het allemaal. We kunnen het niet pakken, moeilijk onder woorden brengen, maar als het er is dan weet je dat door te voelen. Zoals het Ware in je hoofd zit met soms krakende puzzels, redeneringen en overwegingen. Zoals het Goede in je hart zit, waardoor je je een beter mens voelt als je het Goede doet, zo zit het Schone in je ademhaling en in je buik. De uitdrukking adembenemend schoon verwijst daar al naar. Ondanks dat over het Ware en het Goede veel gesproken en gepubliceerd wordt, regeert de onmacht op vele plaatsen in onze postmoderne, neoliberale samenleving met haar grote maatschappelijke, economische en ecologisch moeilijk op te lossen vraagstukken.

 

Organisaties opereren dus in een samenleving waarin veel lelijks en veel leed is, en organiseren dit zelf ook. Niet omdat iemand dat zo wil, maar omdat het een gevolg is van de gemaakte keuzes en van ons handelen. In deze uitzending van People Power Books sprak Glenn van der Burg met twee van de auteurs van het boek 'Over het Schone': Jesse Segers, Rector Opleidingsinstituut van Sioo en Marguerithe de Man, Programmamanager bij Sioo. Van hen wilde hij weten wat dan het Schone is. Is het Schone het nieuwe goud? Is het een deel van een oplossing of antwoord op de hedendaagse problemen en vraagstukken in organisaties? Wat is het Schone in organiseren en begeleiden? Wat is het unieke ervan? Is alleen het Schone voldoende? Is het überhaupt maakbaar?

 

Werknemers moeten steeds meer doen en hebben daar steeds minder zelf over te zeggen. Dit vertaalt zich in een stijging van de burn-outklachten bij werknemers. Volgens TNO onderzoek heeft één op de zes medewerkers deze klachten. Aan de andere kant laten andere onderzoeken zien dat vitale medewerkers loyaler en creatiever zijn, beter presteren en slimmer werken in vergelijking tot hun niet vitale collega's. Het is dus zaak voor organisaties om medewerkers gezond en vitaal houden. Maar hoe doe je dat? Wat is gezond en vitaal eigenlijk en vooral wat doe je als het toch mis gaat? Daarover sprak Glenn van der Burg in deze uitzending met Martine Bolhuis, Managing Consultant Duurzame Inzetbaarheid bij Centraal Beheer; Fennanda Heeres, Verzuimmanager bij Achmea; en Annet de Lange, Hoogleraar HR management aan de HAN Hogeschool en Hoogleraar Succesvol ouder worden op het werk aan de Open Universiteit.

 

Elke maandag van 15:00 tot 18:00 uur wordt People Power live uitgezonden op New Business Radio, dé nieuwe zakenzender van Nederland! Het station brengt, 24 uur per dag en 7 dagen per week, non stop lekkere muziek voor op het werk en doet verslag van bijzonder ondernemerschap. Ondernemende mensen, inspirerende gesprekken, innovaties en duurzaamheid. Van hippe start-up tot ijzersterke multinational, iedereen praat mee op New Business Radio!

 

 

Ga terug